Den bästa skolan

Den bästa skolan

Först och främst: tusen tack för all fin respons jag fick på förra veckans inlägg om skola! En av mina största drömmar är att barn och deras välmående ska få (mycket!) större utrymme i samhället. Att vi ska flytta oss från fina formuleringar till verklighet och utgå ifrån oss själva - hur vill vi att våra dagar ska se ut? Vår arbetsplats? Om svaret är: givande, trygga, roliga, intressanta och att vi blir lyssnade på och sedda (eller liknande) så tycker jag inte att vi ska ställa lägre krav än så på barnens dagar. (Att vi gör det är väl ändå helt befängt..?)

Om ditt/dina barns dagar flyter precis så bra - underbart! Men så länge det finns barn (och det gör det - många!) som inte känner så; har vi (och politikerna) ett stort jobb framför oss. För visst är det märkligt och faktiskt läskigt att politiker får gå emot forskning på vad som får barn att må bra/lära sig mer/känna trygghet och förtroende osv och istället sträva mot en skola byggd på motsatta tankar..? När varken känsla, logik (för de flesta?) eller faktisk forskning säger att hårdare tag, snävare ramar, högre krav och samma krav för alla osv ger bättre skolresultat och en mer välmående generation som växer upp (snarare tvärtom) - men man ändå väljer att gå den vägen…då är man väl inte direkt rätt politiker på rätt plats..? (Tänk om andra delar av samhället hade funkat så godtyckligt. Sådant som berör vuxna… Då hade det blivit liv i luckan, milt sagt..)

Att ett annat system är möjligt vet vi - de existerar runt om i världen. Och som sagt - att det är ett stort jobb att bygga om till exempel skolsystemet från grunden kan vi också konstatera. Men det kan inte vara en anledning att inte göra det. Återigen: alla barn är allas barn. Hur kan vi vara nöjda när så många barn inte passar i det rådande systemet?

Vi är många som delar drömmen. Hur formulerar du dina tankar kring detta? Hur ser en inkluderande skola ut, om man får tänka fritt? 

Just det. (För att börja arbetet nånstans). Tror du att våra känslokort kan göra skillnad i skolan du jobbar i eller dina barn går i - tipsa gärna eller beställ! De används redan med framgång i många verksamheter!