Bonki barn i skogen

Ge alla barn en trygg sommar- råd från Maskrosbarn

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld. 

 

Enligt Maskrosbarn har omkring 500 000 barn och ungdomar i Sverige minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Källa: Maskrosbarns hemsida: https://maskrosbarn.org/

 

 

Tips till dig som misstänker att ett barn/en ungdom i din närhet mår dåligt -

Bonki barn på stranden

"Skolan kan vara ens trygga punkt med fungerande vuxna en kan lita på och en plats där en kan äta sig mätt. När det tas bort lämnas många åt sitt öde" - Maskrosbarn

Bonki barn klättrar i träd
Träd i skogen

Våga fråga och våga fråga många gånger.

 

Det kan krävas att man frågar tre eller fyra gånger. Och bjud in – till middag eller aktiviteter. Försök finnas där. Många vuxna tänker ”man ska inte väcka den björn som sover”. Men den sover inte, de här barnen lever med det här hela tiden.”Det säger Linn Englund som är verksamhetsutvecklare, barnombud och kurator på organisationen Maskrosbarn. Källa: aftonbladet.se

"Under sommaren är de lediga veckorna många och det är inte ovanligt att dessa barn får det ännu värre än under terminerna. Skolan kan vara ens trygga punkt med fungerande vuxna en kan lita på och en plats där en kan äta sig mätt. När det tas bort lämnas många åt sitt öde." - Maskrosbarn

barn med kotte

Vad ska du göra om du har barn som far illa i din närhet?

Problemet finns i alla samhällsklasser. 

Linn från Maskrosbarn berättar att många ungdomar beskriver det som att ”på utsidan ser allt bra ut”

– Föräldern kan ha ett fungerande jobb, bo i ett fint hus och ha det bra ekonomiskt. Då tänker man att det inte finns några problem, att där är det bra. Pappan kanske sätter på sig en kostym och är jättetrevlig på jobbet. Men sen är det något helt annat bakom stängda dörrar. Man bygger upp en fasad.” säger Linn.

Våga ta fel!

Vi lever dessutom i ekonomiskt svåra tider. Att inte ha pengar drabbar naturligtvis familjer på ett direkt sätt – det kanske inte finns pengar till mat. Men ekonomiska svårigheter gör också att annat ökar, som psykisk ohälsa och missbruk. Risken är alltså att de barn som redan har det tufft får det allt tuffare och att fler och fler drabbas.

 

Vi vet allt detta men ändå är det så lätt att blunda. Eller inte lita på sin magkänsla. Kanske inte våga säga till. Och visst, kanske finns chansen att du hade fel. Eller att någon annan redan har tagit tag i situationen. Men ta inga risker. 

 

Precis alla barn har rätt till ett lugnt och fint sommarlov och ALLA vuxna bär ansvar för att det ska kunna ske. Vår vädjan till dig i sommar: agera. Det är alltid värt det.

 

Om du har det jobbigt hemma och behöver extra stöd i sommar kan du kontakta Maskrosbarn och få hjälp. Maskrosbarn erbjuder gratis hjälp från vuxna som varit i samma situation som du. På Maskrosbarns hemsida kan du söka hjälp via chatten. Maskrosbarns hjälp här.

 

För stöd i samtal med barn, ta hjälp av våra känslokort HÄR

Maskrosbarn ger råd till sommaren