Härlig vår, underbar sommar och barnsemester?

Härlig vår, underbar sommar och barnsemester?

Barnsemester! Våren och sommaren innebär en stor press för många barnfamiljer! Att hinna med allt som händer, ta sig an all sommarplanering och samtidigt vara glad och lycklig är inte en enkel ekvation.

Sommaren närmar sig och med den - sommarplanering

I takt med att våren känns som att den har bestämt sig för att stanna, närmar sig sommaren, stress inför semestern (barnsemester!) och allt går plötsligt lite snabbare. Påsken är över sedan ett tag och vackra maj har gjort entré.

Kanske ser vi på maj och allt som komma skall med glädje och förhoppning. Att känna en viss stress och press över att allt ska bli perfekt, är nog dock inte helt ovanligt.. Men vad är ”perfekt”? Finns receptet vi söker efter och är det verkligen där vi ska lägga energin? Låt oss börja med att prata lite om denna tiden på året. Vad kommer våren med och vad förväntas av oss?

Om jag själv ser tillbaka på maj/juni tidigare år (med barn) kommer några tankar till mig: planerade barnaktiviteter som picknickar, skolevenemang, vårfester, kalas, avslutningar och uppvisningar, presenter till lärare (med flera), grillkvällar, mer jobb än vanligt så att det blir lättare att vara lite ledig under sommaren sen, med mera med mera.. Dessutom ska sommarplaneringen läggas och humöret vara på topp. Hos både barn och vuxna..

Inte mycket av detta låter ju egentligen tråkigt men det finns en del att prata om här. Framförallt: vilken tävling försöker vi vinna? Och: trots att ”kalas” och liknande kanske låter himla trevligt för de flesta, kommer det (och allt annat) faktiskt med ganska jobbiga känslor för många. Det kan bero på stress inför semestern (inte hinna allt och därmed bara känna att man måste ”bocka av” sådant som i grunden kanske är kul), social ångest (är nog vanligare än vi tror – det är inte per automatik jätteroligt att gå på fest tre dagar i veckan för alla – många får ångest av just det), och såklart – ekonomi (vem har råd med alla festligheter och utsvävningar, alla presenter och allt annat, när sommaren dessutom står på glänt och inte direkt brukar vara den billigaste delen av året…)

Vårdepression – stress och semester

En annan faktor som påverkar många är vårdepression. Omkring 15 procent av befolkningen påverkas negativt av årstidsväxlingarna runt vår och höst. ”När man i folkmun pratar om vårdepression menar man den här stora gruppen som blir trötta, känner sig mosiga och lite nedtryckta under vår och höst. Det är en något diffus åkomma och det saknas tydliga diagnoskriterier”, säger Torbjörn Åkerstedt, seniorprofessor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. (källa: wellness.se)

Även sommardepression har blivit ett begrepp och det finns lite olika anledningar till varför vi kan drabbas:

  1. En känsla av att man borde vara lycklig

Du tillåter dig inte att känna dig nere, tom eller ledsen på sommaren. Du tänker att du borde ha det bra och vara glad hela tiden.

Det kan få dig att börja tänka på orsaker till att du inte känner dig lycklig. "Vad är det för fel på mig egentligen?" Fokus flyttas inåt på negativa känslor, och du kanske märker att världen känns lite avlägsen. Att grubbla och vända uppmärksamheten inåt mot dig själv och ditt mående skapar en känsla av tomhet och meningslöshet. Du är inte närvarande i det som händer omkring dig. Det gör det svårt att må bra. Dessa känslor ger grogrund för ännu mer grubblerier och en ond cirkel har satts igång.

  1. Sommaren ger plats och utrymme för grubblerier

För många som lider av ångest, tvångstankar och depression är sommaren svår. En av orsakerna till detta är att de flesta har betydligt mer tid att tänka, och det är inte lika mycket som omkring en som distraherar en från tankarna.

Oro, tvångsmässigt ältande och negativa tankar får chansen att ta över. Du har alla möjligheter i världen att stanna inne och låta livet gå dig förbi även om det inte är det du egentligen vill eller önskar. Övertänkande och grubblerier är en av de största orsakerna till depression, och kan leda dig in i onda cirklar som kan vara svåra att vända på egen hand.

  1. FOMO

Sommaren måste utnyttjas fullt ut! Detta är en inställning många har. "Hur ska jag få mest möjligt ut av denna ljusa tid?" "Hur kan jag optimera semestern?" Denna typ av tänkande skapar en känsla av stress och irritabilitet: "Jag borde vara nån annan stans" "Jag kanske borde göra något annat än det jag gör just nu". Du får en känsla av att sommaren rusar förbi utan att du har utnyttjat den till max för njutning och avkoppling. Vi kallar detta för sommar-FOMO, Det innebär att du inte kan njuta av tillvaron där du faktiskt är utan känner dig stressad och frånvarande mentalt.

  1. Du jämför dig med andra

På sommaren finns det många möjligheter att jämföra dig med andra. Du jämför dig själv med alla leende människor du ser på gatan, i tidningarna och på TV. De verkar ju må mycket bättre än du.. Med hjälp av sociala medier kan du ägna dig åt att jämföra dig själv med andra utan att ens behöva lämna ditt hem. Du får in andra människors perfekta liv och kroppar i vardagsrummet. Kanske t.o.m. i sängen innan du ens gått upp på morgonen. Du ser kollegor, vänner, bekanta och främlingar njuta av sommaren på stranden och i bergen, samtidigt som din sommar kanske präglas med av vardagslunk. Även om du har en aktiv semestern med fritidsaktiviteter och strandliv så finns det ändå  alltid folk som är på en finare strand och är än mer aktiva. Jämför du dig med andra kommer du automatiskt att må sämre. Jämförelse är ett av de säkraste sätten att framkalla missnöje och en känsla av att inte vara tillräckligt bra.

  1. Du bävar inför sommaren

Om du tidigare mått dåligt på sommaren kan det vara lätt att börja oroa sig inför den när den nalkas. "Jag bävar inför sommaren", säger många av de vi pratar med. Om du förväntar dig att sommaren blir tuff kommer du att vara mer uppmärksam på jobbiga och tunga känslor. Kanske börjar du känna efter mer hur du mår inombords. När man vänder uppmärksamheten inåt är det också lättare att lägga märke till negativa känslor. När man lägger märke till dem blir förväntningarna infriade. Det kan skapa en ond cirkel av inre fokus, att du drar dig tillbaka socialt och grubblar kring orsaker till att du inte är lycklig och mår bra. (källa: https://www.metakognitiv-terapi.se/)

Att känna en press på att ”klara allt” och ”hinna allt” är inte så konstigt, det är mycket som förväntas av oss. Men vems är förväntningarna och kan vi öva på att tacka nej när vi känner att det är det kloka valet just då? Och det kanske mest dåliga samvetet: blir barnen ledsna om de inte (av olika anledningar) kan vara med på allt? Är barnsemester ett måste eller kan det bli bra (bättre?) utan all hysterisk sommarplanering och stress inför semester?

Det är så väldigt lätt att tänka att det ska bli annorlunda i år. Ofta hänger vi bara med! Jag vill återkoppla till punkt ett i listan här ovan. Att trycka undan det vi känner, för att ”alla andra…” eller ”jag borde vara glad!” osv, är nog det som tar bort nuet och de verkliga känslorna allra mest! Att tillåta sig och våga känna de känslor som kommer är (tror jag!) en av de viktigaste och största investeringarna vi kan göra i oss själva. Jag rekommenderar er varmt att titta på våra fina känslokort. Klicka här och ta våren och sommaren och bli en mer känslosmart familj!